Viatgem a l’Escola dels nostres padrins i padrines

Viatgem a l’Escola dels nostres padrins i padrines

  14 maig 2017

II CERTAMEN LITERARI JOAN GELABERT I CROSA

El curs passat l’AMPA, juntament amb persones vinculades a l’Escola i amb la família del Mestre Gelabert, vam organitzar el I Certamen Literari Infantil Joan Gelabert i Crosa, adreçat als i les alumnes de la nostra Escola i LLIP, amb el doble objectiu de promoure el coneixement de la figura del Mestre Gelabert i també de fomentar la lecto-escriptura i el dibuix entre l’alumnat.

Enguany i en el marc de la diada nacional de Sant Jordi celebrarem la segona edició del Certamen, la preparació del qual ja fa dies que s’està treballant a l’aula, colze a colze amb l’equip de mestres i amb la col·laboració totalment voluntària d’altres persones.

Plantegem el Certamen com un projecte educatiu interdisciplinar i vivencial, que va lligat i complementa el projecte que anualment es treballa a l’Escola i a la LLIP. Com que aquest curs estan treballant les centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca, hem emmarcat el tema del Certamen en “l’escola antiga”: com era l’escola, la vida escolar i l’accés a l’escola en l’època dels nostres padrins i padrines, en l’època de la construcció de les centrals.

Des de la Comissió organitzadora i amb l’objectiu de traslladar als nens i nenes a l’escola de fa més de 70 anys perquè es situessin en el temps i els facilités el procés d’escriptura i/o de dibuix del tema del Certamen hem plantejat una sèrie d’activitats en horari lectiu.

Des de principis del mes de març hi ha instal·lada una exposició de l’escola antiga a la sala polivalent de l’Escola amb el material antic cedit, desinteressadament, pel Sisco Farràs, l’Escola Raiers i Ca del Batlle de la Plana. Aquest espai ha servit com a teló per a desenvolupar la resta d’activitats relacionades amb el viatge a l’escola d’abans.

El passat dimarts dia 14 de març en Sisco Farràs va fer diversos tallers als nens i nenes, tallers d’escriptura amb plumilla i tinta, mostra de jocs i joguines de l’època i mostra de material de l’escola d’abans.

Dimarts 21 de març vam comptar amb la presència de dos padrins d’alumnes de l’Escola, en Paco Font de Montrós i la Maria Teresa Masa de Pobellà, que van transmetre de primera mà la seva experiència com a alumnes en l’escola de la seva època.

I com a darrera activitat, finalitzarem amb la visita de l’Elvireta de Casa Jaumet d’Astell i amb la Montse Gelabert, filla del Mestre Gelabert, que explicaran als i les alumnes de Primària la seva experiència com a alumna, la primera, i com a mestra i filla de mestres la segona.

Val a dir que en totes les activitats els nens i nenes han gaudit molt i han fet unes valoracions molt positives.  

Des de la Comissió organitzadora volem fer un agraïment sincer a totes les persones que han fet possible la preparació del segon Certamen.

Ara només els queda fer els treballs, dibuix o redacció, que ho treballaran íntegrament a l’aula.

I el dia 21 d’abril celebrarem Sant Jordi i l’entrega de premis del II Certamen Literari Infantil Joan Gelabert i Crosa a les 15h a l’Escola. Us hi esperem!

  • ampa@escolavallfosca.com
  • @ZerPallarsJussa
  • facebook.com/escolavallfosca
  • Carrer de la Murriera, 5 - La Plana de Mont-rós- Lleida